Jdi na obsah Jdi na menu
 


8 vychytávek, které vám usnadní těhotenství

Jste poprvé těhotné? Pak možná zažíváte běžné peripetie, které s „jiným stavem“ souvisejí a sháníte užitečné rady, co by vám pomohlo nebo usnadnilo těhotenství. Zkuste si přečíst náš článek. My vám totiž přinášíme 8 tipů na vychytávky, které se vám třeba budou hodit.

 

Právě odbíháte na záchod, protože se vám udělalo nevolno? Nebo voláte kamarádce, co jí nejvíc zabíralo na pálení žáhy, které jste dosud neznaly? Vyzkoušejte rady, z nichž jsem většinu sama vyzkoušela.

Lízátkem proti nevolnostem

Těhotenství, které je plné změn často začíná ranními nevolnostmi. I když... ty mohou přicházet klidně po celý den. Každé těhotenství je však jiné, a proto nelze říci, co přesně pomůže vám. Doporučuje se ale jíst pravidelně malé porce několikrát za den, před vstáváním zakousnout sušenku či knäckebrot nebo prý pomáhá zázvor. Proto si z něj uvařte čaj, mlsejte ho v sušené podobě a zakupte si lízátka se zázvorem.

Lízátka GraviPop zakoupíte v každé lékárně. Krabička s 12 kusy stojí 50 Kč; ThinkstockMůj názor: Lízátky se nic nezkazí a alespoň vás na chvíli zabaví. Mně i mé švagrové však nejvíc pomáhalo upíjet po troškách kolu. Sice možná namítnete, že je v ní kofein, ale i podle mé gynekoložky v malém množství neublíží.

Pro těhotné řidičky

Jednou z největších vychytávek pro nastávající maminky-řidičky je speciální bezpečnostní pás do auta. Chrání plod a ženě přináší pohodlí při jízdě. Jak? Jeho ojedinělost spočívá v tom, že si sednete na podsedák, který je uchycen zezadu k opěradlu vaší sedačky a přichytíte do něj zpředu spodní část klasického automobilového pásu. Ten tím pádem prochází pod bříškem a netlačí na dělohu, kde by plodu hrozilo při nárazu nebezpečí vyvinuté tlakem pásu.

Bezpečnostní pás značky BeSafe zakoupíte asi za 1000 Kč; BabypointMůj názor: Přiznám se, že sama jsem v těhotenství na tento pás nedala dopustit. A vzhledem k tomu, že jsem autem jezdila ještě v den porodu, jsem ho opravdu využila maximálně.

Pro příjemnější spaní

Velké břicho vám může dát pěkně zabrat i při spánku. Na zádech se spát nedoporučuje, na břiše to nejde, takže vám nezbývá než prenatální poloha na boku. I ta může být ovšem nepohodlná. Ne ale s pomocnými polštáři, které mohou ulevit břichu i podepřít záda. Jedním z nich je nastavitelný polštář firmy Farlin, který je plněný kuličkami s masážní a hřejivou funkcí. Použít lze též kojící polštáře, které si svinete mezi nohy a podepřete jimi zároveň bříško.

Nastavitelný těhotenský polštář značky Farlin vás vyjde na 820 Kč; archiv firmyMůj názor: Takový polštář jsem dostala na začátku těhotenství darem, ale se spaním jsem problémy vůbec neměla. Co si pamatuji, skončil spíš pod hlavou než na břiše.

Aby kůže nepraskala

„Kdo maže, ten jede“, říkala s oblibou má těhotná kamarádka. A která žena by pro zachování své krásy nezkusila udělat alespoň minimum, kterým je pravidelné promašťování pokožky? Tím totiž můžete předejít, nebo zmírnit, její popraskání v oblasti rostoucího bříška, prsou a hýždí. Proto existuje celá řada pěsticích olejíčků, krémů a mlék proti pajizévkám, chcete-li striím. Oblíbené jsou značky Elasti-Q (200 ml stojí 150 Kč), Bonella (200 ml stojí cca 100 Kč) či Clarins (200 ml se pohybuje kolem 1000 Kč).

Pokožku je dobré promašťovat, aby byla pružná a nepraskala; ThinkstockMůj názor: Tu minutu po koupání navíc jsem „krémování“ vždy věnovala. Ale vsadila jsem na obyčejný dětský olejíček, žádné drahé přípravky. Sice drobné jizvičky stejně u pupíku zůstaly, ale kdo by je bral dnes v potaz.

Proti křečovým žilám

Máte sklony ke křečovým žilám nebo už vám začínají otékat nohy? Řešením mohou být speciální podkolenky nebo punčocháče. Pomocí nich lze těmto problémům předejít. Vytvářejí tlak postupně od špiček u nohou až ke stehnům, čímž také podporují váš krevní oběh. Jejich další předností je antibakteriální úprava a velká prodyšnost, takže dobře absorbují pot a vaše nohy nejsou nepatřičně cítit. Zaplatíte za ně ale 587 korun.

Punčocháče lze díky knoflíčkům dobře přizpůsobit velikosti vašeho bříška; FarlinMůj názor: Naštěstí jsem nic takového nepotřebovala, takže zde bohužel neporadím.

Nezapomeňte na relaxaci

Důležitý je v těhotenství také dostatečný odpočinek a relax. Tělo ženy prochází velkými změnami a občas je potřeba prostě úplně vypnout. Mezi tipy, jak si toto období zpříjemnit, patří například těhotenské masáže nebo různé aromaterapie. A jak si takovou pohodu navodit doma? Zkusit můžete třeba sójovou svíčku Mama Mio z čistě přírodních esenciálních olejů. Její vůně by vás měla uvolnit a přivést ke klidu.

Těhotenská svíčka za 640 Kč má navodit uklidňující atmosféru; For BabyMůj názor: Těhotenské masáže jsem toužila vyzkoušet, ale nějak jsem to nestihla. A vonná svíčka? Když jsem byla těhotná, o ničem takovém jsem neslyšela, ale ta cena mi připadá dost vysoká.

Pro pohodlí bříška

Rostoucí břicho dokáže být v pozdějších měsících hodně velkou zátěží, ale i drobným handicapem. A to když jde o oblečení. Jednoduše se do své klasické velikosti nevejdete a je potřeba zařídit dostatek prostoru pro váš pupík. Ten si zaslouží hlavně pohodlí, které můžete zajistit pomocí podpůrných a hřejivých pásů. Dokážou rovněž částečně ulevit i vašim zádům. Tyto pomůcky se buď prodávají samostatně, anebo jsou součástí zvýšených kalhotek nebo rovnou kalhot.

Za těhotenské kalhotky Anita zaplatíte 1590 Kč a za pás 390 Kč; luxusnipradlo.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář